Дивовижні властивості нуту (турецький горох)

Нут є одним з найпопулярніших інгредієнтів в східній і близькосхідної кухні. У нуте міститься велика кількість поживних речовин, включаючи клітковину, білки і вітаміни, цей фантастичний бобове продукт можна знайти в магазинах і супермаркетах по всьому світу (сирої або приготованої) або обробленої в вигляді борошна. Давайте розберемося, якими корисними властивостями для вашого здоров’я може похвалитися нут (турецький горох), в яких блюдах можна його використовувати.

Харчова цінність нуту
Одна порція, що складається з 100 г нуту, приготованого без солі, містить вуглеводи (джерела енергії), клітковину (відмінно підходить для серцевого і травного здоров’я), білків, жирів. Окремо варто відзначити вітаміни які містяться в нуте, велика кількість вітаміну А, В6, С, Е, і K, кальцій, фосфор, калій, цинк, магній, залізо і натрій.

Нут (турецький горох) — вам допоможе

Оскільки нут містить в собі велику кількість клітковини, він відмінно знижує рівень холестерину в нашій крові, що впливає на зниження артеріального тиску і кількість тригліцеридів. Знижує ризик серцевого нападу, серцевих захворювань та інсультів.

У нуте міститься ідеально збалансована кількість компонентів які відмінно допоможуть при травних проблемах. Наприклад, для людей які страждають на діарею, немає нічого кращого, ніж тарілка нуту для стабілізації і зміцнення кишечника. Постійне вживання нуту допоможе запобігти появі і допоможе в лікуванні геморою.

Якщо у вашому організмі виявлено нестачу заліза, зверніть свою увагу на турецький горох. Вживання нуту допоможе збільшити рівень заліза в організмі, оскільки залізо є одним з основних компонентів цього бобового. Нут можна порекомендувати для людей які займаються спортом або займаються фізичними вправами і витрачають багато цього важливого мінералу.

Нут є відмінним джерелом калію, що робить їх відмінними для кровообігу, регуляції артеріального тиску, а також рекомендується для людей, які страждають на гіпертонію. Вони також можуть допомогти запобігти ревматичні захворювання і артрит, а також судоми.

Хворим на діабет також рекомендується споживати нут, завдяки високому вмісту цинку вони дозволяють організму поглинати і зберігати інсулін. Цей мінерал чудовий також для загального фізичного росту організму, зміцнення імунної системи, прискорює загоєння травм і порізів, сприяє метаболізму білків. Цинк також допомагає боротися з втомою і відповідає за транспортування вітаміну А в сітківку ока.

Люди які страждають запорами, також повинні споживати нут. Завдяки високому рівню клітковини, цей турецький горох відмінно підійде для боротьби з ожирінням і профілактики раку товстої кишки.

Завдяки вмісту фолієвої кислоти в цьому бобовому, відмінна їжа для вагітних жінок, а так само жінок які годують груддю.

Нарешті, добре відомо, що вміст вітаміну K в горосі допомагає поліпшити здатність крові коагулировать і метаболізм кісток.

Фалафель з нуту

Прості рецепти з нутом

Якщо ви зацікавлені в тому, щоб включити в свій раціон турецький горох, ви можете спробувати наступні рецепти:

  • Хумус: це найвідоміше близькосхідне блюдо за участю нуту. Покладіть одну чашку приготованого нуту, дві нарізані зубчики часнику, кмину, оливкового масла, нарізаної петрушки, солі і соку одного повного лимона в миску. Додайте трохи води, отриману суміш змішайте в кухонному комбайні. Збивати варто до тих пір поки паста не стане рівномірною і однорідною. За бажанням можна додати трохи перцю чилі або трохи більше оливкової олії. Вийшла смачна закуска, в яку можна вмочати хлібний лаваш або смажені овочі.
  • Кульки нуту (фалафель). Насипте чашку нуту в миску і залиште на ніч у воді. Вранці доведіть його до кипіння. Окремо змішайте цибулю, два зубчики часнику, кінзи, перцю, Куменан і чилі. Змішайте варений нут в блендері або за допомогою ручного міксера і дайте йому охолонути в холодильнику протягом години. Сформуйте з невеликої кількості кульки, охолодіть, додайте в овочевий бульйоні.
  • Полента і гамбургери нуту: Зваріть нут до стану пюре. Кип’ятіть воду з сіллю і підготуйте поленту. Коли він майже повністю готовий, додайте пюре з нуту. Додайте одну терту моркву і цибулю. Дайте охолонути і помістіть в лоток на одну годину. Оформіть їх у формі гамбургера і потім обсмажуйте додавши трохи рослинного масла в духовці.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *